.

Overspannen of burn-out?

Overspannen zijn of een burn-out hebben, we horen het veel om ons heen. De maatschappij vraagt veel van ons en wij vragen veel van onszelf. Hierdoor kunnen klachten ontstaan die verband houden met overbelasting van uw lichaam en geest.

Als dagelijkse problemen meer van u vragen dan u aankan, dan spreken we van overbelasting. Als het uw grip op uw leven gaat ontregelen, zoals het overzicht kwijtraken en klachten heeft waardoor u uw gewone bezigheden niet meer kan doen, dan heet dit overspanning. U voelt zich snel moe, futloos en activiteiten vragen meer energie dan u heeft. Wanneer de toestand van overspannenheid te lang duurt, kan er een gevoel ontstaan van totale uitputting. U bent opgebrand, leeg oftewel burn-out.

De oorzaak is vooral gelegen in het negeren van de signalen van ons lichaam: we gaan maar door omdat onze omgeving dat van ons verlangt of wij nemen zelf onvoldoende rust. We maken ons zorgen over grote en kleine dingen, blijven piekeren na werktijd of ’s nachts en onze weekenden zijn overvol. Op deze manier ontstaat er een tekort aan rust, u laad niet meer op en uw energiereserves raken uitgeput. Uw spieren raken gespannen en het slaapritme raakt verstoord.

Wat kunt u doen?

  • Accepteer uw klacht en vecht niet langer.
  • Zoek ondersteuning: vraag (professionele) hulp.

De oefentherapeuten van IJmond-noord zijn speciaal toegerust om u hierbij te helpen. Zij helpen u inzicht te krijgen in de in stand houdende (stress)factoren van uw klacht. Door middel van stressreductietechnieken wordt u geleerd beter te ontspannen en uw energie beter te verdelen. Wat is voor u belangrijk? Waarvan laadt uw batterij weer op?
Met behulp van huiswerkopdrachten wordt u steeds meer geoefend in het weer terugkomen in een vriendelijkere relatie met uw lichaam en geest.

Nieuwsgierig?
Neem contact op met een van de therapeuten!